CG Board Class 8 English Solutions Chapter 7 Everyday Heroes is specifically designed for Hindi medium students of Class 8 studying in Chhattisgarh Board of Secondary Education. यह समाधान कक्षा 8 अंग्रेज़ी पुस्तक छात्रों को अवश्यक अपने अध्ययन को सुगम बनाने के लिए इस समाधान पुस्तक का उपयोग करना चाहिए।
CG Board Class 8 English Solutions Chapter 7 Everyday Heroes
CGBSE समाधान कक्षा 8 अंग्रेज़ी अध्याय 7 – Everyday Heroes हिंदी माध्यम में छात्रों के लिए बनाए गए हैं। यह समाधान छात्रों की सुविधा के लिए बनाई गई है और सीजीबीएसई बोर्ड के कक्षा 8 के छात्रों के लिए उपयुक्त है।
CG Board Class 8 English Solutions Chapter 7 अंग्रेज़ी are given below for Hindi Medium students.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Reading Comprehension :
Q.A: Answer the following questions:
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
1. Why is Naranbhai Karangia called the “Peacock Doctor”?
Ans:Naranbhai Karangia devoted his life to serve our national bird. Even to treat any ill or injured which is 200km away, he had never hesitated. According to requirements, he even took them to his home for extra care. This is the reason why he is called the “Peacock Doctor”.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
2. What is the Advanced Locality Management Programme?
Ans: Advanced Locality management is one of the programmes of Mumbai municipality beautification programme, which required all the residents of a street or colony to keep their dry and wet garbage separately.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
3. How has Sharma helped clean up his street?
Ans: After learning about mumbai municipality beautification programme known as Advanced Locality management, which required residents to separate their dry and wet garbage, Sharma implemented the programme in his street with 600 odd residents.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
4. How did the singer ‘Abhijeet’ help the couple and the accident victim?
Ans:Taking charge at the accident spot, Abhijeet told his driver to take the couple to the nearest hospital. With the help of the people there, he carefully placed the injured man in the couple’s car and drove to the hospital.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
5. What message do you get from the story “The Noteworthy Singer”?
Ans:The message from the story, “The Noteworthy Singer” is that we should not hesitate to help road accident victims as a life could be saved .
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
6. Why does Vasant Kalbag promote ‘kindness’ among people?
Ans: Vasant Kalbag, encouraged people to be kind because “Doing small selfless acts, not only helps others. It boosts our health and longevity”.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
7. How was Amala Mary able to prevent the rail tragedy?
Ans: The moment Amala Mary realized that the embankment had collapsed, she ran. She was luckily wearing a red sari, she lifted its pallu and began waving it. As the train slowed down she shouted “landslide”. The driver applied emergency brakes, and the train stopped.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
8. What is the Kalpana Chawla award given for?
Ans: The Kalpana Chawla award is given for “courage and daring Enterprise”.
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Q.B: Some acts of the ‘heroes’ in the lesson are given below. Explain the result of their timely action:
| Sr. No. | Step taken | Result |
| 1. 2. 3. 4. 5. | Setup centers in villages for birds Instructed driver to take the injured man to hospital Encouraged people to be kind Implementation of Area Locality Management Stopped the train | The birds always got food. A life was saved. Not only helps others – it also boosts our health and longevity. Clean streets Hundreds of lives were saved. |
Page no : 37 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Vocabulary :
Q.A: Complete the following sentences:
1) When Karangia learnt that a peacock was ill or injured, he rushed to the bird on his motorcycle. (learnt/rushed)
2) Abhijeet was returning home when he saw people gathered around a man. (gathered/returning)
3) After making sure that the man was being attended to he took Leave for home at 1 am. (attended/leave)
4) If only people were kind to one another, the world would be a better place. inspired by this simple but powerful idea, he started his own organization. (inspired/better)
5) The garbage bins overflowed, street lights never worked, the lane was full of potholes on Sharma’s street. (overflowed/worked)
6) Amala started running on the embankment towards the train. Then, scrambled down a muddy path onto the tracks, she continued to run. (running/ scrambled)
Page no : 38 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Q.B: Write one word that describes the profession after reading the clues:
1) One who heals is a Doctor.
2) One who runs a business- Businessman.
3) One who takes care of a business Manager
4) One who sings for films – Playback singer
5) One who designs an internet site – Webmaster
6) One who cooks in a hotel – Chef
7) One who collects waste – Rag picker
Page no : 38 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Grammar :
Q.A: Select the phrases from the box and write what you enjoy/ do not enjoy doing: Example: I enjoy playing with dolls.
| playing with dolls, making kites, flying paper planes, floating paper boats,climbing up trees, teasing puppies, plucking flowers, drinking milk, painting picture, making faces, miming, pulling tails of cats, taking bath in cold water, studying, going to school, cleaning house, polishing shoes, doing homework, writing, painting, cooking food. |
Ans:
1) I enjoy making faces.
2) I enjoy floating paper boats.
3) I enjoy going to school.
4) I enjoy studying.
5) I enjoy doing house work.
6) I enjoy writing.
7) I enjoy cooking food.
8) I enjoy climbing up trees.
Page no : 38 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Q.B: Change the sentences formed in exercise ‘A’ as given in example:
I enjoy playing with dolls.
Example: I enjoy playing with dolls.
1) I enjoy making faces.
2) I enjoy floating paper boats .
3) I enjoy going to school.
4) I enjoy studying.
5) I enjoy doing homework .
6) I enjoy writing.
7) I enjoy cooking food.
8) I enjoy climbing trees.
Page no : 39 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Writing :
Q.A: Work in groups and write a story based on the details given below and give a Title to the Story.
Charu Sharma (age 10) and Chinmay (age 6)……….. Neha (mother)………. board ………….ladies compartment ………….Mumbai local train. Two stations later men…………. enter compartment ……….one of them………… threatens mother …………….handbag………. knife in his hand. Charu, Chinmay……….. learnt karate……………… do not allow thief to………… take away the bag ………….Charu bites thief……….. thief injures Chinmay in face …………train slows down …………thieves jump out of train………. without bag …………Charu, Chinmay ………….receive bravery awards. Mother thinks children need to be cautions. Children feel ……………they would repeat …………..if incident happens again.
Ans:
Title :- Act of courage
There was an incident that took place in the ladies compartment of the Mumbai local train. There were two siblings named Charu and Manu who were 12 and 10 years old. They both, with their mother Neha boarded on the ladies compartment in Mumbai local train. There were less people on the train. Two stations later, two men whose faces were covered, entered the compartment. After getting an opportunity, they threatened Neha and demanded handbag and jewelry with a knife in their hand. Charu and Manu both had learnt karate. Without wasting any time they defended their mother against the thieves and did not allow them to take away the bag. As the train slowed down, both the thieves jumped out of the train without the bag. Charu and Manu received bravery awards. Mother thinks and wants the children to be cautious. Children felt very confident. They would show the same act of bravery if any incident happens in future again.
Page no : 39 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Q.B: The newspaper article given below has some errors. The errors have been mentioned below the news item. Write a formal letter to the editor of the newspaper pointing out the errors.
India Wins the World Cup
India won the Prudential World Cup after facing the West Indies in an exciting final match. India was all out for 217 and it looked like it would lose the finals. In an extraordinary display of teamwork, the Indian team bowled out the West Indies for 128 runs. Amarnath, the Indian captain accepted the World Cup on behalf of his team members in the brightly lit Lords Stadium.
The errors are :
1) India was bowled out for 217. (Actual score 183)
2) Amarnath, the Indian captain. (Kapil Dev was the captain)
Now write a letter to the Editor:
The Editor
Chhattisgarh Daily,
Raipur
Sir/Madam,
Through your reader’s opinions page, I would like to point out errors. The actual score of the Indian team is 183, whereas it was written as 217 and Kapil Dev was the captain whereas it is written as Amarnath.
I hope that the errors I pointed out would be appreciated and changed positively.
Yours truly .
Sitaram Srivastava
Page no : 40 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Activity :
Q.A: I. Complete the table. See Appendix-1 Lesson-7
| Hudson’s Eating Habits | |
| Breakfast | Two pounds of meat, a dozen eggs, a loaf of bread, jam and coffee. |
| Lunch | Four very big bowls of rice, 8 boxes of fried potatoes, six large bottles of coca cola and four double cheese burgers. |
| Dinner | 6 roasted cores, six or seven baked. |
Page no : 40 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Q.A: II.
1. When was Walter Hudson born?
Ans: Walter Hudson was born in 1945.
2. What is special about Hudson?
Ans: The speciality about Walter Hudson was, once he was listed in the Guinness book of world records as the heaviest man on earth..
3. At what age did Hudson die?
Ans: Hudson died at an age of 46.
4. What happened to Hudson & the motor car when the family moved to Hampstead.
Ans: Hudson and his family moved to Hampstead. Being heavy in weight, Hudson was transported by motor- car. He broke the seat and could not come out of the if.
Page no : 40 Chapter : 07 Chapter Name: (Everyday Heroes)
Q.B: Read sentences aloud. Use clues given and speak in a sentence:
1) White color, long tail, Eats mice What am I? (Cat).
2) Tallest mountain, very cold Situated in Nepal Who am I? ( Mount everest )
3) Ship of the desert, can live without water for up to a month Who am I? (Camel).
4) Small in size, music comes out of it. Children like listening to it. What is it? (Music player) .
5) I go from house to house and deliver letters. Who am I? (Postman).
6) Cure animals, wear a white coat, Work in a Hospital.Who am I? (Veterinary Doctor)
You can also download CGBSE Solutions Class 8 PDF file for further studies.
Download CG Board Class 8 English Solutions Chapter 7 Everyday Heroes – Link to download PDF
This CG Board Solutions for Class 8th textbook provides accurate answers to all the questions in each exercise and is presented in the Hindi language to cater to the convenience of the students.