CG Board Class 7 English Solutions Chapter 14 The Angel of Peace is specifically designed for Hindi medium students of Class 7 studying in Chhattisgarh Board of Secondary Education. यह समाधान कक्षा 7 अंग्रेज़ी पुस्तक छात्रों को अवश्यक अपने अध्ययन को सुगम बनाने के लिए इस समाधान पुस्तक का उपयोग करना चाहिए।
CG Board Class 7 English Solutions Chapter 14 The Angel of Peace
CGBSE समाधान कक्षा 7 अंग्रेज़ी अध्याय 14 – The Angel of Peace हिंदी माध्यम में छात्रों के लिए बनाए गए हैं। यह समाधान छात्रों की सुविधा के लिए बनाई गई है और सीजीबीएसई बोर्ड के कक्षा 7 के छात्रों के लिए उपयुक्त है।
CG Board Class 7 English Solutions Chapter 14 अंग्रेज़ी are given below for Hindi Medium students.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
Reading Comprehension
A. Answer the following questions:
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
1. How did the charity home celebrate Christmas every year?
Ans: Charity homes used to arrange Christmas parties every year for the children, along with great food.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
2. What did the man hand over to the Mother?
Ans: The man handed an envelope to the Mother.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
3. What does it mean by “when the doorbell did not ring”?
Ans: “When the doorbell did not ring,” means no one at the door to help or give some charity to the home.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
4. What did the admirer say?
Ans: The Admirer said, “She had no idea where the money would come from. But if a project was needed, she would go ahead”. He was talking about Mother Teresa.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
5. What is ‘Nirmal Hriday’ ?
Ans: ‘Nirmal Hriday’ is the Kolkata home where seriously ill and unacceptable people are washed, fed, and sheltered. The space was provided by the municipal authorities to Mother Teresa in 1952.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
6. What did Mother do on the streets of Kolkata?
Ans: Mother Teresa began collecting children from the streets of Kolkata to teach them hygiene.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
7. How was the ‘Missionaries of Charity’ formed?
Ans: When Mother Teresa returned to the streets of Kolkata, she started collecting children to teach them hygiene. She also got a centre for this work. A family offered her rooms on the top floor of their large house, and she appointed 26 assistants, who formed the Missionaries of Charity. This is how Missionaries of Charity were formed.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
8. Find out words that describe Mother’s simplicity?
Ans: Mother’s simplicity is described when she says, “I am anxious for people to know of the greatness of the poor”.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
9. What did she want the people to know about the poor?
Ans: Mother wants people to know the greatness of the poor, and we need them as much as they need us.
Page No. 70, Chapter No. 144, Chapter Name: The Angel of Peace
10. What was Mother Teresa’s real wealth?
Ans: Mother’s real wealth was enormous, with 7500 children in 60 schools, 96,000 patients cared for in 213 dispensaries, 4700 victims of leprosy in 54 clinics, 1600 abandoned or orphaned children in 20 homes, and 3400 destitute or laying people in 23 homes, all this in 35 cities and towns in India and a dozen other countries.
Page No. 70, Chapter No. 144, Chapter Name: The Angel of Peace
11. How do people remember Mother Teresa?
Ans: People remember Mother Teresa as a compassionate and selfless figure who dedicated her life to helping the poor and marginalised. She is remembered as the Lady of the Slums, The Angel of Mercy, The Saint of the Gutters, The Gentle Mother, and other such names.
Page No. 70, Chapter No. 14, Chapter Name: The Angel of Peace
B. Write True or False for each of the sentences given below.
| a. The children of charity-home used to enjoy Christmas party every year | (True) |
| b. The envelope contained new thousand (1000) rupee notes. | (False) |
| c. Many times the inmates of the charity home had no Christmas party. | (False) |
| d. Mother knew from where the money would come for a project. | (False) |
| e. The municipal authorities refused to provide her a place for the poor. | (False) |
| f. Most of the members of ‘The Missionaries of Charity’ are Indians. | (True) |
| g. Mother Teresa knew the greatness of the poor. | (True) |
PageNo.71. Chapter : 14 Chapter Name: ( The Angel of Peace)
Vocabulary
1. Form sentences using the following words:
| crisis, project, dignity, hygiene, starving,property,hungry |
Answer:-
| 1.Crisis | The market is facing a wheat crisis. |
| 2.Project | I have completed my project. |
| 3.dignity | Women should be treated with dignity. |
| 4.hygiene | Personal hygiene is important. |
| 5.starving | Thousands of poor people are starving for food. |
| 6.property | Mother Teresa’s real property was her kindness. |
| 7.hungry | I was feeling very hungry. |
PageNo.71. Chapter : 14 Chapter Name: ( The Angel of Peace)
2. Find out the words from the puzzle which come from the clues given below the puzzle.
Clues:
1. road – street
2. suffering from illness – sick
3. a place to live in – shelter
4. one who is not rich – poor
5. kindness, pity – mercy
6. ability to behave in a calm and respectable way – dignity
7. son or daughter of a person – child
8. having no money, no food, and no shelter – destitute
9. a house or an area of a city that is in very bad condition – slum
10. to collect money or things to help the poor -charity
Page No. 72, Chapter : 14, Chapter Name: The Angel of Peace
Grammar
Look at the following sentence
Mother Teresa said, “I am anxious for people to know of the greatness of the poor.” In this sentence, the exact words of Mother Teresa are used and they are put in inverted commas. We can also write the same sentence in a way that the same meaning is conveyed. We do so when we report someone’s speech in our language.
Example: Mother Teresa said that she was anxious for people to know of the greatness of the poor.
Rewrite the following sentences as given in the example.
1. Mother Teresa said, “I believe we need the poor as much as they need us.”
Ans:Mother Teresa said that she believed that we need the poor as much as they need us.
2. She said, “They are just as hungry as we are.”
Ans: She said that they were just as hungry as we were.
3. “An admirer said, “She has no idea where the money will come from.”
Ans: An admirer said that she had no idea where the money would come from.
4. Sister Franklin said. “This is a real sacrifice”.
Ans: Sister Franklin said that this was a real sacrifice.
5. Mother replied, “I love the people of Kolkata.”
Ans: Mother replied that she loved the people of Kolkata.
Page No. 72, Chapter : 14, Chapter Name: “The Angel of Peace”
Writing
In this lesson we come to know about the service done to the society by MotherTeresa. Can you think of any other person who has served the society? Write a paragraph on the work of any such person/organisation.
Answer: I believe that Rabindranath Tagore served society through his strong beliefs. Shantiniketan, founded in 1901, was part of Rabindranath’s multidimensional plan to bring together people from many cultures around the world. He started in Kolkata, where children came to study and gain knowledge. He expected the people of India to be united.
Page No. 72, Chapter : 14, Chapter Name: “The Angel of Peace”
Activity
A. Listen to the passage and fill in the following information about Mother Teresa.
See Appendix 1, Lesson 14.
| First Name | Agnes |
| Her Date of birth | 27th August, 1910 |
| Nationality | Yugoslavia |
| Place of birth | Skopje, Yugoslavia |
| Occupation | |
| a) In the beginning | Geography Teacher |
| b) Later | Principal |
| Awards received | |
| Award | Year |
| 1. Padmashree | 1962 |
| 2. Bharat Ratna | 1980 |
| b) International | |
| Award | Year |
| 1. International Pope John XXIII | 1971 |
| 2. Nobel Peace Prize | 1979 |
Work Place: Convent High School in Kolkata
Missionaries of Charity in other countries:
America, UK, Tanzania, and Venezuela
Page No. 73. Chapter : 14 Chapter Name: ( The Angel of Peace)
B. Look at the pictures of the great persons and say a few sentences about them.
Clues- Father of the nation, Brave, queen, horse riding
non-violence, truth, fought Englishmen
independence of India
.
First woman space traveller, interesting features about the
universe, wanted to use information from space for human
Welfare
Answer:
1. Mahatma Gandhi:
(i) He is Mahatma Gandhi.
(ii) He was a follower of nonviolence.
(iii) He said that we must speak the truth, as the truth wins.
(iv) He helped make India an independent country.
2.Rani Laxmi Bai:
(i) She is Rani Lakshmi Bai.
(ii) She was the brave queen of Jhansi.
(iii) She was a master of horse riding.
(iv) She fought with the Englishmen to make India independent.
3. Kalpana Chawla:
(i) She is Kalpana Chawla.
(ii) She was the first woman to travel in space.
(iii) She knew many interesting facts and features about the universe.
(iv) She wanted to use this information about space for the welfare of human beings.
You can also download CGBSE Solutions Class 7 PDF file for further studies.
Download CG Board Class 7 English Solutions Chapter 14 The Angel of Peace – Link to download PDF
This CG Board Solutions for Class 7th textbook provides accurate answers to all the questions in each exercise and is presented in the Hindi language to cater to the convenience of the students.