CG Board Class 7 English Solutions Chapter 15 The Glorious Whitewasher – CGBSE Solutions PDF in Hindi

CG Board Class 7 English Solutions Chapter 15 The Glorious Whitewasher is specifically designed for Hindi medium students of Class 7 studying in Chhattisgarh Board of Secondary Education. यह समाधान कक्षा 7 अंग्रेज़ी पुस्तक छात्रों को अवश्यक अपने अध्ययन को सुगम बनाने के लिए इस समाधान पुस्तक का उपयोग करना चाहिए।

CG Board Class 7 English Solutions Chapter 15 The Glorious Whitewasher

CGBSE समाधान कक्षा 7 अंग्रेज़ी अध्याय 15 – The Glorious Whitewasher हिंदी माध्यम में छात्रों के लिए बनाए गए हैं। यह समाधान छात्रों की सुविधा के लिए बनाई गई है और सीजीबीएसई बोर्ड के कक्षा 7 के छात्रों के लिए उपयुक्त है।

CG Board Class 7 English Solutions Chapter 15 अंग्रेज़ी are given below for Hindi Medium students.


Page No. 76, Chapter No. 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

Reading Comprehension

A. Answer the following questions:

Page No. 76, Chapter No. 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

1. What was the name of the town?

Ans: The name of the town was Cardiff Hill.

Page No. 76, Chapter No. 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

2. What was the work allotted to Tom? 

Ans: Tom was allotted to whitewash the fence on the side wall.

Page No. 76, Chapter: 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

3. Where was Jim going? 

Ans: Jim was going to bring water from the town pump.

Page No. 76, Chapter: 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

4. Who were Tom’s friends?

Ans: Tom’s friends were Jim and Ben.

Page No. 76, Chapter: 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

5. What attracted Jim? 

Ans: Jim was attracted to Tom.

Page No. 76, Chapter: 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

6. Make a list of five things collected by Tom from his friends

Ans: Five things are:

a. Twelve Marbles

b. Parts of a harp

c. A piece of the blue bottle to look through a glass

d. A tin soldier

e. A couple of tadpoles

Page No. 76, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

B. Tick () the correct and cross (X) the wrong one.

1. Tom wanted to whitewash the wall. (✔)
2. Tom wanted to play with his friends.(✔)
3. Jim helped him to whitewash the wall.(X)
4. Jim ate the apple. (X) 
5. Billy Fisher had a kite.  (✔) 
6. Ben had a sore toe. (X) 
7. The fence had three coats of whitewash.(✔)

Page No. 76, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

Vocabulary

A. Pick out the things collected by Tom in the lesson. Write them down and complete the puzzle.

1. Young one of frog (7 letters) 

2. You can see through it (5 letters) 

3. A musical instrument ( 4 letters) 

4. It was a dead ………. (3 letters) 

5. Not the oranges, but the ……………… (4 Letters) 

6. Window …………. (5 Letters) 

7. It was a tin ……….. (7 Letters) 

8. Some dogs have it (6 Letters) 

9. He got twelve of it (7 Letters)

Answer:

  1. Tadpole
  2. Glass
  3. Harp
  4. Rat
  5. Peel
  6. Frame
  7. Soldier
  8. Collar
  9. Marbles

Page No. 77, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

B. Match the words in column ‘A’ with their opposites in column ‘B’.

AB
Like Happiness Remember  Notice  Careful DislikeSorrowForgetNeglectCareless

Page No. 77, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

Grammar.

A. Make a list of describing words occurring in the lesson.

Example:          

Bright, Fresh, Cheerfulness, Long, Broad, Resting, Core, Dead, Idle 

B. Add – ‘ness’ to the adjectives to form ‘nouns’. Add some more words. 

Example:            glad + ness = gladness 

                           happy, kind, polite, rich, good

Answer:

1. Happy+ness Happiness
2. Polite + nessPoliteness
3. Rich + ness Richness
4. Good + nessGoodness
5. Cheerful + nessCheerfulness

Page No. 77, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

C. Add – ‘ly’ to the adjectives to form ‘adverbs’. Add some more words. 

Example:       peaceful + ly = peacefully

                      careful, truthful, graceful, beautiful, faithful, cheerful

Answer:

1. Careful+lyCarefully 
2. Graceful + ly Gracefully
3. Truthful+ lyTruthfully 
4. Beautiful + lyBeautifully
5. Faithful + lyFaithfully 
6. Cheerful +iyCheerfully 

Page No. 77, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

D. Work in pairs and practice the following dialogues.

              A                                    B

 Do you like drinking milk? Yes, I do.

                                                   or 

                                             No, I don’t. 

Now make similar dialogues using phrases given in the box.

listening to musicgoing on picnic eating sweets reading the newspaper singing songs playing football

Page No. 77, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

E. Using clues in the box, make sentences similar to the one given in the example.

Example:  (drink-milk-tea) 

                 I like drinking milk but I don’t like drinking 

                 tea. sing -old – folk songs

go -zoo – museum take -tea – coffee read -comics -stories like – music -dancing

Answer:

1. I like to sing old songs, but I don’t like to sing folk songs.

2. I like to go to the zoo, but I don’t like to go to the museum.

3. I like to take tea, but I don’t like to take coffee.

4. I like to read comics, but I don’t like to read stories.

5. I like music, but I don’t like dancing.

Page No. 78, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

Writing

Using the pictures given below complete the following story: 

         A Bird was sitting on a stump of a Tree. It was chirping

        happily. Suddenly two dogs came there. They saw 

        the bird chirping on the stump. They attacked on the 

        the Bird. The bird flew away.

Page No. 78, Chapter : 15, Chapter Name: The Glorious Whitewasher

Activity

A. Below is given a list of activities that people generally do in their free time, but what people like to do also depends on their age, job, ways of life and many other things. Listen to your teacher and write the name of the person against the activity that suits him/her. Before you decide, listen carefully to the details about the person. 

See Appendix 1, Lesson 15.

watching movies (Vinod)collecting shells(Mennu)
reading books(Pratap)listening to classical music(Aruna)
Knitting(Nikki’s grandmother)writing poetry(Mrs.Joseph) 
reading jokes  (Asif) playing cricket (Binu)

You can also download CGBSE Solutions Class 7 PDF file for further studies.

Download CG Board Class 7 English Solutions Chapter 15 The Glorious Whitewasher – Link to download PDF

This CG Board Solutions for Class 7th textbook provides accurate answers to all the questions in each exercise and is presented in the Hindi language to cater to the convenience of the students.

Leave a Reply

Discover more from CGBSE Solutions

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading