CG Board Class 8 Sanskrit Solutions Chapter 17 अन्तरिक्षज्ञानम् is specifically designed for Hindi medium students of Class 8 studying in Chhattisgarh Board of Secondary Education. यह समाधान कक्षा 8 संस्कृत पुस्तक छात्रों को अवश्यक अपने अध्ययन को सुगम बनाने के लिए इस समाधान पुस्तक का उपयोग करना चाहिए।
CG Board Class 8 Sanskrit Solutions Chapter 17 अन्तरिक्षज्ञानम्
CGBSE समाधान कक्षा 8 संस्कृत अध्याय 17 – अन्तरिक्षज्ञानम् हिंदी माध्यम में छात्रों के लिए बनाए गए हैं। यह समाधान छात्रों की सुविधा के लिए बनाई गई है और सीजीबीएसई बोर्ड के कक्षा 8 के छात्रों के लिए उपयुक्त है।
CG Board Class 8 Sanskrit Solutions Chapter 17 संस्कृत are given below for Hindi Medium students.
Page No. 46,Chapter -17,Chapter Name – अंतरिक्षज्ञानम्
अभ्यासप्रश्नः –
प्रश्न 1 -नीचे लिखे प्रश्नों के उत्तर संस्कृत में कीजिए –
(1) सौरमंडले कति ग्रहाः सन्ति ?
उत्तर – सौरमंडले नव ग्रहाः सन्ति।
(2) सूर्यः पृथिवीतः कति गणितः विस्तृतः अस्ति?
उत्तर – सूर्यः पृथिवीतः त्रयोदशलक्षगुणितः विस्तृतः अस्ति।
(3) धारायाः समीपवर्तिनक्षत्रं किम अस्ति ?
उत्तर – धारायाःसमीपवर्तिनक्षत्रःचन्द्रम् अस्ति।
(4) चन्द्रः धरायाः परिक्रमां कतिदिनेषु पूरयति ?
उत्तर – चन्द्रः धरायाः परिक्रमां अष्टाविंशतितमे दिवसे पूरयति।
प्रश्न 2 – निम्नलिखित संख्यावाची शब्दों से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए –
(एकः /अष्टाविंशतिः /सहस्त्रं /नव )
(1) सौरमंडले _____ आदित्यः आसीत्।
उत्तर – एकः
(2) गगने ____ धूमकेतवः सन्ति।
उत्तर – सहस्त्रं
(3) सौरमंडले _____ उपग्रहः सन्ति।
उत्तर – अष्टाविंशतिः
(4) ग्रहाः _____ सन्ति।
उत्तर – नव
प्रश्न 3 – पाठ में प्रयुक्त चन्द्रमस शब्द के रूप सभी विभक्तियों में लिखिए।
उत्तर –
| विभक्ति | एकवचन | द्धिवचन | बहुवचन |
| प्रथमा | चन्द्र्माः | चन्द्रमसौ | चन्द्रमसः |
| द्धितीया | चन्द्रमसम् | चन्द्रमसौ | चन्द्रमसः |
| तृतीया | चन्द्रमसा | चन्द्रमोभ्याम् | चंद्रमोभिः |
| चतुर्थी | चन्द्रमसे | चन्द्रमोभ्याम् | चंद्रमोभ्यः |
| पंचमी | चन्द्रमस: | चन्द्रमोभ्याम् | चंद्रमोभ्यः |
| षष्ठी | चन्द्रमसः | चंद्रमसोः | चंद्रमसाम् |
| सप्तमी | चन्द्रमसि | चंद्रमसोः | चंद्रमस्सु |
| सम्बोधन | हे चन्द्रमाः ! | हे चंद्रमसौ ! | हे चंद्रमस:! |
प्रश्न 4 – निम्नलिखित शब्दों का समास विग्रह कीजिये –
(क) अनावश्यकम् = न आवश्यकम् (नञ् तत्पुरुष समास)
(ख) अनन्तम् = न अंतम् (नञ् तत्पुरुष समास)
(ग) अनादिः = न आदिः (नञ् तत्पुरुष समास)
(घ) अभावः = न भवः (नञ् तत्पुरुष समास)
(ड़) असत्यम = न सत्यम् (नञ् तत्पुरुष समास)
You can also download CGBSE Solutions Class 8 PDF file for further studies.
Download CG Board Class 8 Sanskrit Solutions Chapter 17 अन्तरिक्षज्ञानम् – Link to download PDF
This CG Board Solutions for Class 8th textbook provides accurate answers to all the questions in each exercise and is presented in the Hindi language to cater to the convenience of the students.